Kom alles te weten over de familiale verzekering in België!

Kan mijn familiale verzekering (BA privéleven) weigeren tussen te komen voor mijn adolescent tussen 15 en 18 jaar?

Het antwoord is genuanceerd en hangt af van de leeftijd van uw adolescent.

We raden u aan goed de voorwaarden van uw verzekeringscontract burgerlijke aansprakelijkheid familiale te lezen want ze verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Gaëtan, jonger dan 16 jaar, gooit opzettelijk de ruit van de buren in, onder het oog van zijn vrienden.

Principe : de opzettelijke fout is niet verzekerd (Gaëtan gooide vrijwillig de ruit in). Maar desondanks voorzien tal van verzekeringscontracten burgerlijke aansprakelijkheid privéleven toch een vergoeding als de jongere nog geen 16 jaar is. In deze situatie kunnen de ouders van Gaëtan vergoed worden door hun verzekering BA familiale.

Patrick vierde zijn 16e verjaardag voorbije maand. Gisteren sneed hij met zijn zakmes die vier banden van de quad van de buur kapot.

Principe : de opzettelijke daad is niet gedekt na 16 jaar. De zware fout evenmin, net zoals rijden zonder rijbewijs of in dronken toestand...

Maar ook al is de garantie uitgesloten, toch dekt het contract nog steeds de verantwoordelijkheid van de ouders voor de feiten die de jongeren pleegden. De ouders worden verantwoordelijk geacht voor de fouten gepleegd door minderjarigen tot 18 jaar.

Het slachtoffer wordt vergoed door de verzekeraar. Maar die kan zich richten tot de jongere ouder dan 16 jaar, voor een geplafonneerd bedrag.

  • Bij bijvoorbeeld AG insurance is het maximum vastgesteld op 12.500€.