Kom alles te weten over de familiale verzekering in België!

Kan de familiale verzekering een slachtoffer weigeren te vergoeden door het gedrag van een minderjarig kind?

Fout. De familiale verzekering is er net om de ouders te vergoeden die verantwoordelijk zijn voor een kind dat schade veroorzaakte.

En juist. In de zin dat de in het contract vermelde uitsluitingen en in grote lijnen de bewuste daden van +16 –jarigen als zware fout worden beschouwd. De ouders zijn verantwoordelijk voor hun minderjarig kind. De wet zegt dat zij steeds in fout zijn als hun kind iets uitsteekt. Daarvoor komt de familiale verzekering tussen.

Als uw kind schade veroorzaakt terwijl het onder toezicht staat van een grootouder, blijven de ouders verantwoordelijk, en niet de anderen zoals de grootouders of de nieuwe partner.


Hetzelfde op school, op de speelplaats, als uw kind een ander kind een klap geeft en verwondt, blijven de ouders in de eerste plaats verantwoordelijk.

Bij een scheiding van de ouders :

  • Het gebrek aan toezicht heeft enkel weerslag op de ouder bij wie het kind verbleef op het moment van het ongeval.
  • Wat het gebrek aan opvoeding betreft, blijven zelfs na een scheiding beide ouders samen verantwoordelijk voor de schade die hun kind jonger dan 18 jaar aanrichtte. Dat betekent dat het slachtoffer kan eisen dat de familiale verzekering van één van de twee ouders tussenkomt. Die kan kiezen bij welke ouder ze de schadevergoeding opeist. Daarom is het dus belangrijk dat iedere ouder afzonderlijk zijn familiale verzekering heeft.