Kom alles te weten over de familiale verzekering in België!

Een ongeval waarbij mijn poetsvrouw betrokken is, is niet steeds gedekt door mijn verzekering familiale burgerlijke aansprakelijkheid.

Waarom?

Hierbij een situatie gedekt door uw contract BA Familiale:

Tijdens het poetsen van de ramen stoot uw poetsvrouw / huishoudhulp een bloempot om die op het hoofd van een voorbijganger valt.

U bent verantwoordelijk voor de schade veroorzaakt door de persoon die u engageerde alsof u het zelf was. Dat is hier inderdaad het geval: de poetsvrouw verwondde een voorbijganger. De schade is veroorzaakt aan een persoon die geen deel uitmaakt van de verzekerde personen in het contract. Hij behoort niet tot de personen die onder uw dak leven. De familiale verzekering zal dus vergoeden.


Een van uw kinderen stootte per ongeluk een kokende vloeistof over de babysitter.

Hier zal de persoon die u engageerde, de babysitter, beschouwd worden als een derde, omdat hij het slachtoffer werd van een daad van uw kinderen die verzekerd zijn in het contract. Uw contract burgerlijke aansprakelijkheid Familiale komt tussen om de medische kosten te dekken.

Hier een situatie die niet gedekt is door uw contract BA Familiale:

Uw poetsvrouw laat een bloempot op haar voet vallen en raakt ernstig gewond.

Een persoon bij u in dienst blesseert zich terwijl hij voor u werkt.

Hier gaat het niet over schade aan derden, omdat uw poetsvrouw / huishoudhulp zichzelf verwondde terwijl ze voor u werkte. Dit is een werkongeval waarvoor de verzekering ‘Huispersoneel’ zal tussenkomen.

Het gaat hier trouwens om een verzekeringscontract dat u wettelijk verplicht bent af te sluiten als u iemand aanneemt die voor u werkt, om dit soort risico te dekken: de blessures van uw werknemers.

Die verplichting geldt steeds, ook al is het werk occasioneel en niet aangegeven. Dat is niet het geval als u gebruik maakt van Dienstencheques omdat daar de verzekering is inbegrepen in de prestatie van de werknemer.